Otepää linna sünnipäeval tunnustati vallakodanikke

Otepää linna 88. aastapäeva kontserdil anti kätte Otepää valla medalid, mille pälvisid kolm vallakodanikku – poliitik Jaanus Raidal, Otepää Lasteaia õppejuht Marju Ilistom ja pikaaegne vallavalitsuse raamatupidaja Sale Kiuru.

Otepää medal antakse füüsilisele isikule austusavaldusena silmapaistvate saavutuste eest. Medal on valgevasest, hõbetatud ja oksüdeeritud. Medali andmise otsustab vallavalitsus.

Otepää medalit oli kohapeal kätte saamas Marju Ilistom. Tunnustust jagasid Otepää Vallavolikogu aseesimees Aivar Nigol ja vallavanem Jaanus Barkala. Otepäälastele tõi tervitusi ka Riigikogu liige ja Valgamaa Omavalitsuste Liidu esimees Maido Ruusmann. Esitleti Otepää sõjapasunat ning kultuurimaja saalis kõlasid muistsed pasunahelid Kaido Pihelgase esituses. Pasunast rääkisid ajaloolane Ain Mäesalu ja pasuna valmistaja Toomas Mägi.  

1953. aastal leiti Otepää linnuselt arheoloogilistel kaevamistel  pronksist valatud pasun. Tegemist on Eesti vanima puhkpilliga, mis ühtlasi kujutab endast ka kogu Euroopa ulatuses suurt väärtust, sest keskaegseid pasunaid on kõikjal säilinud väga vähe. Pealegi on ta üks kaunemaid seni teada olevate eksemplaride seas.  Ain Mäesalu on viidanud, et kuna Otepää pasunal pole sõrmeavasid, sai temaga tekitada ainult naturaalhelidest koosnevaid signaale. See annab alust arvata, et tegemist on sõjapasunaga, tõenäoliselt tõid selle pasuna siia ristisõdijad. Otepää pasun võis olla valmistatud 12. sajandi lõpul,  13. sajandi alguses kusagil Lääne-Euroopas, kõige tõenäolisemalt Saksamaal. Muistsest sõjapasunast on tänaseks päevaks valmistatud koopia, mis on valatud messingust, pasuna hoidmiskohta katab härjanahk. Koopia koos ajaloolise pasunaga oli kontserdi ajal kultuurimajas väljapanekul. Muistset pasunat on edaspidi võimalik näha Otepää Turismiinfokeskuses ja edaspidi saadab Otepää pidulikke ja tähtsaid hetki selle pasuna helid.

Kontserdil esinesid Otepää valla kultuurikollektiivid – naisrahvatantsurühm Vesiroos (juhendaja Kaire Ojavee), Esteetika- ja tantsukooli noorem rühm (juhendaja Geiri Liivamägi), Esteetika ja tantsukooli keskmine rühm (juhendaja Kätlin Rosenberg) ja tantsugrupp Karmeelia (juhendaja Kätlin Rosenberg). Ülevaate Otepää ajaloost koos pildimaterjaliga andis moodsale ajastule kohaselt Tehisintellekt.

Kontserdi korraldas ja idee autoriks on Otepää Kultuurikeskused.


Otepää medali saajad:

Jaanus Raidal on otepäälastele hästi tuntud pikaaegne poliitik. Iseloomustuses n öeldud, et tema suurim teene oli Otepää toomine Eesti kaardile. Jaanus Raidali nimi kerkis nii Otepää linnas kui kogu Eestis esile pöördelistel 1990. aastatel. Oma ideedega oli ta sageli ajast ees ja tekitas parajat furoori. Ükskõikseks ei jätnud tema ideed kedagi – olgu selleks Isemajandava Otepää kontseptsiooni loomine või Dalai Laama visiidi korraldamine Otepääle või Energiasamba rajamine. Jaanus Raidal oli aastatel 1989–1993 Otepää linnapea. Ta on olnud ka Otepää volikogu esimees, vallavanem ja volikogu liige. Kuulunud valla ettevõtete nõukogudesse ja volikogu komisjonidesse. Ta oli ka Eesti Kongressi liige. Aastal 1992 valiti Raidal ERSP nimekirjas 7. riigikogu koosseisu liikmeks ning sellest tulenevalt saabki ta juba pensionipõlve nautida. Tema eestvedamisel töötati välja Eesti Vabariigi haldusreformi kontseptsioon ja teesid ning reformikava.

Marju Ilistomi kohta on öeldud, et teda võib nimetada elukutseliseks lasteaiajuhiks või elukutseliseks alushariduse arendajaks ja järjepidevuse hoidjaks Otepää vallas. Ta on sirge seljaga tegutsenud valla alushariduse valdkonnas 33 aastat. Sellest 23 aastat juhtival ametikohal ja üheksa aastat kasvatajana, nüüdse nimetusega õpetajana. Sealhulgas läbis ta edukalt konkursi lasteasutuse juhtimiseks ka Pähklikese ja Võrukaela maja ühendamisel Otepää lasteaiaks 2012. aastal. Otepää lasteaia direktor oli ta 2022. aasta kevadeni, 2022. aasta sügisest on ta seal õppejuht. Marju Ilistom on seisnud asutuse hea käekäigu eest ka muutuvatel aegadel. Teda on iseloomustatud kui inimest, kes on alati rõõmus ja energiline, innustav ja uuendusmeelne, ta on alati valmis nägema kõiges positiivset, samas ka nõudlik ja järjepidev.

Sale Kiuru on pikaaegne Otepää Vallavalitsuse raamatupidaja ja hetkel pensionär. Vallas on ta kokku töötanud 34 aastat. Sale Kiuru on töötanud Otepää linnavalitsuses, pärast Pühajärve valla ja Otepää linna ühinemist Otepää vallavalitsuses ja seal jätkanud ka pärast viimast haldusreformi. Sale Kiuru kohta on öeldud, et ta on olnud kohusetundlik ja töökas kolleeg ning kolleegide tugi. Nii pika aja jooksul on töö juures mõndagi ette tulnud, aga tema on suutnud oma vaiksel moel kõik korda ajada.

 

Fotod: SIIT , fotod: Valju Aloel. Fotol: (vasakult) Aivar Nigol, Marju Ilistom, Jaanus Barkala