Valgamaa Teenetemärgi pälvis Kaire Ojavee

19. juunil 2021 peetud Otepää linna 85. aastapäeva sünnipäevapeol anti kätte maakondlikud ja valla autasud. Valgamaa Teenetemärgi sai Otepää rahvatantsujuht ja Otepää Gümnaasiumi õpetaja Kaire Ojavee.

Kaire Ojaveele andsid autasu üle ja tunnustasid vallavanem Jaanus Barkala, volikogu esimees Rein Pullerits, tunnistuse märgisaaja kohta luges ette Valgamaa Omavalitsuste Liidu esimees Agu Kabrits.

Valgamaa Teenetemärk on mõeldud neile, kes oma töö ja tegevusega on panustanud Valgamaa arengusse või kes on silma paistnud märkimisväärse, maakonna jaoks olulise teo või saavutusega.

Kaire Ojavee on abielus ja kahe tütre ema. Alustanud on ta oma kooliteed 1980. aastal Nõuni Algkoolis. 1983. aastal asus õppima Otepää Keskkooli  4. klassi ja lõpetas keskkooli 1991. aastal. Peale keskkooli asus õppima Tartu Õpetajate Seminari klassiõpetaja erialale ning lõpetas kooli 1995. aastal. Samal aastal asus ta tööle Otepää Gümnaasiumi  algklasside õpetajana  ning  on seda tänaseni. Lisaks sellele on Kaire Ojavee õppinud Rahvakultuuri Keskuse rahvatantsujuhtide koolis, mille lõpetas 2011. aastal.

Otepää Gümnaasiumis on mitmeid õpetajaid, kes annavad endast maksimumi, ootavad maksimumi ning on mõnikord lausa ennastkahjustavalt pühendunud. Üks neist on Kaire Ojavee.

Lisaks klassijuhatamisele võtab tantsurühmade juhendamine õpetaja Kairel nädalas mitukümmend töötundi. Enne uue tantsu tutvustamist noortele tuleb suur töö üksi ära teha. Iga tantsija roll ja liikumine peab enda jaoks selge olema – alles siis on võimalik teisi õpetada. Kuna rahvatantsu tase Eestis on kasvuteel ja ühispidude repertuaar järjest nõudlikum, peab ka õpetaja enda oskusi pidevalt täiendama.

Et juhendajana mitte läbi põleda, ei saa keskenduda tunnustusele, vaid tuleb nautida protsessi. Kõige rohkem teeb õpetaja Kairele rõõmu see, kui lapsed jälle ja ikka tantsida tahavad, on valmis lõputult sama sammu lihvima ja esinemistel ka külma ilmaga säravalt naeratavad ning endast parima annavad.

Lisaks erinevatele noorterühmadele gümnaasiumis juhendab Kaire Ojavee ka kahte naisrühma ja ühte segarühma.

Kaire Ojaveele on suureks eeskujuks olnud 2009. aasta tantsupeo kunstiline juht Ülo Luht. Tal õnnestus olla tema Kuljuse rühma proovides, kellega käidi ka Hiinas festivalil.

Kaire Ojavee on maakondlikel tantsupidudel olnud nii liigijuhendaja, kui ka lavastaja ja autor. Ta on ka üleriigilistel tantsupidudel olnud liigijuht, või assistent.  Näiteks 2017. aasta noorte tantsupidu „Mina jään" oli kogenud õpetaja Kairele uus kogemus. Ta ei saanud veeta harjutuspäevi oma rühma juures, vaid tegi tööd 1. ja 2. klassi liigi väljakuassistendina, vastutades selle eest, et tema väljakupoolel tantsiksid kõik noored õigesti.

Ta on pälvinud veel tunnustusi: vabariigis aasta tantsujuht 2017, Valgamaa kultuuripärl 2017, Otepää valla medal 2018, Niina ja Alfred Raadiku fondi stipendiaat,  Ullo Toomi auaadress 2012, jpt

 

Fotod: Valju Aloel

Fotodel: (vasakult): Rein Pullerits, Jaanus Barkala, Kaire Ojavee, Agu Kabrits.

Fotod peoõhtust SIIT