Toimus teabepäev korteriühistute hädaolukorraks valmistumise teemadel

Otepää vallavalitsuses toimus 22.novembril 2022 Päästeameti teabepäev Otepää valla korteriühistutele kriisikindluse ja hädaolukorraks valmisoleku parandamiseks.

 

Huvilisi oli kohale tulnud üpris palju. Erinevatest teemadest rääkisid Otepää komandopealik Andrus Rinne ja Alor Kasepõld ning Merle Liba Päästeametist. Otepää valla kriisivalmidusest andis ülevaate vallavanem Jaanus Barkala.

 

Kriiside tagajärjed sõltuvad olulisel määral sellest, kui hästi kogu ühiskond, üksikisikust kuni riigini tervikuna, nendeks valmis on. Mida suurem on kriisiolukordadeks iseseisvalt valmistunud elanike osakaal, seda kergemad on kriiside tagajärjed kogu ühiskonnale.

Juttu tuli sellest, kuidas ja mida endale koju kriisi puhul varuda, milliseid abivahendeid soetada ja kuidas erinevateks olukordadeks valmis olla.. Arutati ka kortermajale sobiva generaatori hankimist ja muid kortermaja elanikke puudutavaid teemasid. Otepää linnas jõuab küll soe kortermajadeni, kuid elektrikatkestuste korral majade soojasõlmed ei tööta ja majades on külm. Korteriühistutel on kindlasti vaja mõelda alternatiivsete elektrivõimaluste kasutamise peale.  Päästeamet jagas ka infovoldikuid.

 

„Kriisid on erinevad ja ka piirkonnad on erinevad.  Näiteks kui suures linnas on vee puudumine katastroof, siis meil teab igaüks kedagi, kellel on kaev, kustkohast saab vett ämbriga võtta. Kui suur linn mõtleb evakueerumise peale, siis meie siin maapiirkonnas oleme juba tegelikkuses evakueerunud. Pigem peame mõtlema sellele, et meie juurde võivad soovida varju tulla sõbrad ja sugulased. Algul keerulisena tunduvad lahendused on tegelikult lihtsad. Inimesed peavad endale teadvustama igaühe isiklikku vastutust oma julgeoleku ja turvalisuse tagamisel. Kui on kriis, siis on see kõigil ja loota abstraktsele mõistele „riik" ei ole põhjendatud," sõnas Jaanus Barkala.

Edaspidigi on plaanis teha samalaadseid koolitusi korteriühistutele.