Valgamaa maakaitsepäev toimus sellel aastal Otepääl

23. juunil 2022 toimus Otepääl, Tehvandi staadionil maakondlik maakaitsepäev.

 

Maakaitsepäev Otepääl algas otepäälaste jaoks uue traditsiooniga – asetati pärg Alfred Kuke mälestuskivile Pedajamäe külas. Alfred Kukk oli mitmekordne laskespordi maailmameister ja Argentiina karika võitja ning sõjamees, kellel tuli kahjuks kannatada salakaebuste tagajärgi, mis viis ta NSV Liidu söekaevandustesse.  Seejärel toimus võidupüha jumalateenistus Otepää kirikus, kus teenis EELK Otepää koguduse vaimulk Marko Tiirmaa. Traditsiooniliselt asetati Otepää vabadussambale ka pärjad.

Kogupereüritus – maakaitsepäev, viidi läbi Tehvandi parklas. Ürituse avas Pühajärve Puhkpilliorkester. Uudista sai erinevat sõjatehnikat ja relvastust, pääste- ja politseiautot. Oma tegevusi tutvustasid mitmed organisatsioonid ja jõustruktuurid. Kohal oli ka õhuväe helikopter. Lastele oli takistusrada, mitmesugused käelised tegevused ja täispuhutav batuut. Naiskodukaitse koos kohalike ukrainlastega pakkus borši ning pannkooki. Päeva lõpus toimus pidulik rivistus, kus sõna võtsid Valgamaa Omavalitsuste Liidu esimehena Tõrva vallavanem Maido Ruusmann, Otepää vallavanem Jaanus Barkala. Esindatud oli ka Valga vald asevallavanema Kaupo Kutsari näol. Välijumalateenistuse pidas kaplan Arvo Lasting. Malevapealik Kaido Lusik andis pidulikul rivistusel kaitseliitlastele üle ergutused. Kulminatsioonina saabus Otepääle motoeskordi saatel Presidendi poolt süüdatud võidutuli, mille malevapealik omavalitsusjuhtidele laiali jagas.

Võidutule tõid maakonda KL Helme Üksikkompanii liige Margit Kolju ja Annela Reinhold, Valga ringkonna Helme rühma kodutütar.

„Eestlased on suutnud ikka ja jälle suutnud vastu hakata võõrastele vallutajatele. Tänane võidupüha on teistsugune, sest maailm on muutunud ja me peame olema valmis seisma oma vabaduse eest," sõnas Otepää vallavanem Jaanus Barkala. "Ka teises mõttes on tänane võidupüha teistsugune, sest nädal tagasi läks igaviku teed Otepää punamonument, ning sellega võib öelda, et okupatsioon sai Otepääl lõpuks läbi. Soovin head võidupüha kõigile ja ilusat jaanipäeva!"

Üritustel olid esindatud Kaitseliit, Naiskodukaitse, Valgamaa maleva Noored Kotkad ja Kodutütred, Õhuvägi, eFP NATO lahingugrupp, Politsei- ja Piirivalveamet, Päästeamet, Eesti Punane Rist, Valgamaa noortekeskus Tankla.

Maakaitsepäeva korraldab Kaitseliidu Valgamaa malev. Sündmuse põhivastutaja on Otepää malevkond koostöös NKK Valga Ringkonna Otepää ja Tõrva jaoskonnaga, Otepää valla ja Otepää kultuurimajaga ning Tartu Maleva ja Võrumaa Malevaga.

 

Fotod: SIIT, fotod: Monika Otrokova

 

KL Valgamaa malevapealiku poolt üle antud ergutused:

Eesti Vabariigi president omistas auastme  leitnant Kalev Härkile,

Kaitseliidu ülem ergutas hinnalise kingitusega silmapaistvalt heade sportlike saavutuste eest: Marelin Jüriado ja Tanel Visnap,

KL Valgamaa maleva juhatuse otsus annetada KL Valgamaa maleva teeneterist II klass: Mari Mõttusele

 

KL keskjuhatuse otsus annetada KL eriklassi teeneterist KL riigikaitselistes tegevustes osalemise eest perioodil 17.02.1990-03.10.1992:

 

Maimor

Vill

Jaan-Kaarel

Kukk

Esmar

Naruski

Jaanus

Barkala

Eiki

Rannik

Jaanus

Visnapuu

Juhan

Seer

Harri

Tromp

Jaan

Kroon

Viktor

Tamela

Toomas

Svaigsne

Adam

Alliksaar

Andrus

Poola

Andres

Kärema

Arvi

Sokk

Andrei

Erlich

Uno

Kikkas

Heldur

Vaht

Gennadi

Hunt

Voldemar

Tasa

Rene

Kasemets

Peeter

Siim

Tõnu

Tiisler

Arno

Anier

Peeter

Simson

Heldur

Tellmann

Heiki

Känd

Vello

Valtin

Hans

Purga

Riho

Valtner

Heino

Laur

Rein

Loorman

Arvi

Lukin

Valev

Tari

Endel

Napast