Otepää kultuuripealinna leping allkirjastati kõrgustes

26. jaanuaril 2021 allkirjastati Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 koostööleping. Otepääle omaselt allkirjastati leping kõrgustes – Pühajärve Puhkekodu tornikohvikus, taustaks maaliline ja Eesti kultuuriseltskonna seas hästi tuntud Pühajärv.


Koostööleppele panid allkirja Otepää vallavanem Jaanus Barkala, Tartu linnapea ja SA Tartu 2024 nõukogu esimees Urmas Klaas ja SA Tartu 2024 juhatuse liige Priit Mikk. Kokkutulnutele musitseerisid Otepää Muusikakooli õpetajate ansambel.

Lepingus on kirjeldatud Euroopa kultuuripealinna regionaalse programmi loomise, turundamise ja rahastamise aluspõhimõtted ning see käivitab Euroopa kultuuripealinna põhjaliku ettevalmistamise ja elluviimise Lõuna-Eestis.

Otepää vallavanem Jaanus Barkala sõnas lepet kommenteerides, et vastavalt kokkuleppele saab Otepää vald vähemalt sama suures summas või rohkem raha tagasi kui ise panustab. "Tagasisaadav raha panustatakse  kultuuripealinna sündmuste läbiviimiseks Otepääl. Toimuvad sündmused otsustatakse valla ja kultuuripealinna toimkonna koostöös arvestades valla eelistusi. Otepää vald osaleb rõõmu ja uhkusega  ühistegevustes, mis toimuvad kultuuripealinn Tartu raames," märkis Jaanus Barkala. „Pühajärve ääres on loometööd teinud ja seda kaunist järve oma loomingus kajastanud terve hulk eesti kirjanikke ja kunstnikke – Friedrich Kuhlbars, Otto Grosschmidt, Ado Grenzstein jpt ning kunstnikest Karl Maibach, Konrad Mägi, Roman Espenberg, J.Uiga jpt. Siin loodi kuulus kirjanduslik Siuru rühmitus. Pühajärv on olnud ja on edaspidigi see jõud ja vägi, millest loomeinimesed oma väge on ammutanud ja mis aitab ka kultuuripealinna tegemistele kaasa," lisas Jaanus Barkala.

"Euroopa kultuuripealinn on Tartu ja Lõuna-Eesti suurim valdkondadeülene koostöö. Olen uhke, et oleme kokku leppinud tees, mis meid rahvusvahelise suursündmuseni viib," ütles Tartu linnapea ja SA Tartu 2024 nõukogu esimees Urmas Klaas. "Koostööleping annab meile tugeva aluse, et korraldada ühiselt Eesti 2024. aasta tippsündmus, mille edukast ja silmapaistvast teostumisest võidab nii meie regioon kui terve riik."

"SA Tartu 2024 jaoks on väga oluline, et Tartu linnaga koos kandideerisid Euroopa kultuuripealinna tiitlile ja võitsid tiitli ka Lõuna-Eesti omavalitsused, sest niiviisi loob meeldejääva Euroopa kultuuripealinna programmi üheskoos lausa veerand Eestit," ütles SA Tartu 2024 juhatuse liige Priit Mikk. "Tunnustan iga koostööpartnerit eraldi ja kõiki ühiselt koos, kes on panustanud koostöölepingu ettevalmistamisse."

Fotogalerii SIIT

Fotod: Monika Otrokova