Otepää Linnaraamatukogus meenutati möödunud aegu

Sellel aastal täitub 125. aastat raamatulaenutamise traditsiooni algusest Otepää linnas.  Otepää Linnaraamatukogu korraldas selle puhul 12.detsembril nostalgiapäeva, kus meenutati vanu aegu.
 
Külastajaid võtsid vastu Otepää Linnaraamatukogu töötajad, kes olid ennast ka ajastutruult riidesse pannud. Pakuti teed ja teekõrvast ning laual olid ajalehed tänapäevast kui ka möödunud aegadest. 
 
Otepää vallavolikogu esimees Jaanus Barkala ja vallavanem Kaido Tamberg tunnustasid rammatukogutöötajaid valla tänukirjaga. Raamatukogu sai valla poolt ka 400 eurot. 
 
 
Otepää karskusselts „Edasi" üüris Nuustaku alevis 1892. aastal ruumid ja seadis sinna sisse teemaja koos lugemislauaga.  Seda võibki lugeda raamatukogunduse alguseks Otepää linnas.
Esimese maailmasõja ajal teemaja töö soikus. Eesti riigi iseseisvaks saades seati ka raamatukogu jälle korda. Raamatud jagati liikide järgi ja seati kaartidega väljaandmine sisse. Raamatukogu juures oli ka lugemislaud, kus sai eestikeelset ajakirjandust lugeda.   1944 augustis hävis Otepää raamatukogu sõjatules.  Aastast 1953 on säilinud esimene sõjajärgne informatsiooniline aruanne. Siit selgub, et raamatukogu on ruumikitsikuses. Raamatuid hoitakse kappides, sest fond tuleb säilitada läbikäidavas ruumis. Raamatukogu on värvanud 54% elanikkonnast oma lugejateks.
 
Alates 1954. aastast on raamatukogus ka lasteosakond. Raamatukogu lugejate arv ületas esimest korda tuhande piiri -1030 lugejat. Raamatuid oli 7010 tükki.
 
1959. aasta algas taas kolimine, nüüd juba uude hoonesse Pärna tänav 4. Endises kohtuhoones oli 4 tuba ja köök. Raamatukogutöös toimus täielik üleminek avariiulite süsteemile. Hakati kandma Otepää Linnaraamatukogu nime.
 
1994. aastal läksid  Otepää Linnaraamatukogu ruumid Pärna 4 tagasi endisele omanikule. Otepää Linnaraamatukogu kolis oma praegustesse ruumidesse Lipuväljak 13.
 
2008.aastal läks  Otepää Linnaraamatukogu üle arvutilaenutusele. 2016.aastal oli raamatukogus 1578 kasutajat ja 30 866 raamatut. Tööl on kolm inimest – raamatukogujuhataja Kaido Mägi ja raamatukoguhoidjad Ülle Paul ja Maret Viigimets.

Fotod: SIIT